zondag 11 september 2011

Goedkoop eten uit de tuin

Al een paar jaar heb ik een piepklein moestuintje waar ik naar gelang ik zin en tijd had af en toe eens iets uitplantte of zaaide. Ik deed eigenlijk maar wat. Kocht wat zaden bij het plaatselijke tuincentrum ontdeed de moestuin van het onkruid en zaaide (veel te veel) sla, wortelen, snijbiet en radijs ofzo.

Ook dit jaar deed ik weer een poging. Ik plantte 3 verschillende slasoorten, 2 soorten wortelen en radijs. Aan de zonkant van de tuin maakten we een plek vrij voor 3 soorten tomaten en een aardbeienbed.

Waar het aan gelegen heeft, u mag het zeggen.

De aardbeienplanten produceerden ieniemienie aardbeitjes die op het moment dat ze ook maar iets rood werden opgevroten werden door de slakken en vogels. De tomatenplaten groeiden eerst nog voorbeeldig todat het begon te regenen, en te regenen en te regenen. Resultaat: rotte onrijpe tomaten aan de ranken. De sla deed het beter, zoveel beter dat ik binnen de kortste keren voldoende sla had om de hele buurt van sla te voorzien. Mijn moeder riep na de 3e keer dat ik met sla aankwam, "Nu heb ik wel genoeg sla gehad hoor, ik word nog eens een konijn!". Van de rij radijsjes die ik geplant had kwamen er welgeteld 6 op. Bij het oogsten kwam ik tot de ontdekking dat er 3 exemplaren waren die niet misstaan hadden in "Ripleys Believe it or not" in de categorie "Weird food", wat een gedrochten waren dat zeg!

Ik zeg het eerlijk, ik heb geen groen(t)e vingers. Maar toch waag ik nog een keer een poging. Want als je met wat tijd, aandacht en noeste lichamelijke arbeid heerlijk eten uit je eigen tuin kunt halen bespaar je toch weer op je boodschappen.

Nu is het al september en dan is de keuze om te zaaien in de tuin niet heel erg groot. Maar na wat rondstruinen op het internet blijkt dat deze groenten deze maand nog gezaaid kunnen worden:
 • broccoli
 • spinazie
 • wintersla
 • veldsla
 • knoflook
Maar ik ben wel een beetje benieuwd, wie heeft er nog meer een moestuin en vooral, waarom heb je een moestuin? Ben ik gek als ik denk dat ik kan besparen door zelf extra groenten en fruit te kweken?


2 opmerkingen:

 1. Het hebben van een moestuin (als het die naam mag hebben :-) ) is voor mij niet op de eerste plaats om te besparen. Ik vind het gewoon heerlijk om met mijn vingers in de aarde wat om te frunniken - als een vorm van ontspanning. En dat het dan groenten en fruit in de meest onverwachte vormen oplevert, dat is helemaal leuk. Maar of ik er ook echt veel mee bespaar... Lekker in de tuin bezig zijn, verbindt mij op de een of andere manier letterlijk en figuurlijk met de aarde. En het brengt rust en ruimte in mijn hoofd. Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankjewel voor je reactie! Leuk dat er al iemand is die het de moeite waard vindt om te reageren :-)

  Ik moet eerlijk bekennen dat het frunniken in de aarde mij helaas (nog) geen rust en ruimte in mijn hoofd brengt, ik ben ook niet gezegend met groene vingers wat dat betreft ;-) Maar ik blijft het gewoon proberen en intussen genieten van wat er wél opkomt!

  BeantwoordenVerwijderen